jeudi 10 novembre 2011

Migratia prin ochii a doi scriitori. Prezentare de carte la Paris


Dezradacinati de tara si refugiati in cuvantul scris, doi romani vorbesc despre ei si despre fiecare dintre noi. Doua romane care elibereaza suferinte si inchid destine irevocabil schimbate.


Lilia Bicec si Albert Catanus la intilnirea cu cititorii din Paris.

Ca imigranti traim lucruri pe care deseori nu avem timp sa le interiorizam. Sunt bucurii ale micilor reusite, dar mai ales dureri mari sau marunte, despre care se spune ca ne fac mai puternici. 
Lilia Bicec si Albert Catanus au gasit forta de a marturisi experienta lor de romani imigranti, unul in Italia, celalalt in Spania. Romanele lor, unul epistolar si intim, celalalt de un realism muscator, au fost prezentate vineri, 4 noiembrie 2011, la Paris, intr-un eveniment organizat de asociatia “Toti Romani” in parteneriat cu asociatia “Connexions Moldavie” si gazduit de Oficiul Roman de Turism din Paris. 
Lilia Bicec construieste in “Testamentul Necitit - Scrisorile unei mame plecate la munca in Occident” confesiunea unei jurnaliste care isi asuma in anul 2000 riscul si responsabilitatea imigrarii ilegale din Republica Moldova catre Italia. Perspectivele sunt multiple: mama indepartata de familie, intelectualul care isi accepta declasarea, cetateanul dezradacinat in cautare de echilibru.
In “El sueno Espagnol - Jurnalul unui Capsunar”, Albert Catanus creeaza portretul fara masca al unei comunitati de imigranti romani in Spania. Realitati traite si comportamente radical schimbate intr-un mediu care permite atingerea rapida a intereselor personale. “Toti stim povesti”, spune autorul la prezentarea cartii, “insa putini dintre noi au constiinta situatiei in care sunt”. Autorul se distanteaza si modeleaza in cuvinte coltoase vartejul de dezumanizare care ii prinde pe cei cu care isi imparte destinul de imigrant.

Autorii au vorbit despre cartile lor in prezenta romanilor din Paris, imigranti si ei, impartasindu-le pana la un punct experientele. Dialogul s-a legat cu usurinta intre cititori si autori si s-a dezvoltat intr-un schimb de idei si intr-o intersectie de destine.
Acest eveniment a fost organizat in cadrul proiectului de creare a Spatiului de Cultura si Informare Roman din Paris cu sprijinul financiar al AFCN.

Ilona Matei



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire